Koppelen 2 rammen met 1 jong vrouwtje

Hallo,

Wij hebben al sinds bijna een jaar 2 hangoordwergkonijnen, 2 gecastreerde rammen van net 1 jaar oud nu (kunnen erg goed met elkaar overweg, en zitten altijd bij elkaar, nog nooit gevochten) , en sinds een week hebben we een nieuw jong konijntje van 13 weken jong.  We hebben ze nu nog apart zitten, de 2 rammen zitten in het onderhok, waar de ren aan zit, en het nieuwe konijntje zit in het boven hok, zonder ren dus. Die zetten we 1 keer per dag in de ren voor een paar uurtjes, en dan doen we gewoon het luikje (hebben er een kattenluikje ingemaakt die dichtgeschoven kan worden) van het onderste hok naar de ren dicht, zodat die andere 2 niet naar buiten kunnen.
Wanneer de andere 2 in de ren zitten en t vrouwtje in het hok, zit dat vrouwtje heel aandachtig naar die 2 konijnen te kijken alsof ze daar ook wel bij wil gaan. :) (die andere 2 kijken ook telkens naar haar  :P) Maar nu willen we ze tegen deze tijd, nu het konijntje gewend is, kijken of die 3 samen kunnen.
Hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Want met zo'n jong konijntje is het denk ik niet echt verstandig als ze meteen gaan vechten.  :P

Groetjes, Lynn
Het is hier toch wel oppassen zoals je zelf al zegt, zo een jong konijntje heeft niet veel nodig om gekwetst te raken. Zelf wacht ik altijd met koppelen tot het nieuwe konijn groot/sterk genoeg is om zich te kunnen verdedigen moest dit nodig zijn. Het koppelen van een jong dier met een oud(er) dier is (normaal) de eenvoudigste koppeling, maar aangezien je hier moet koppelen met 2 konijnen weet ik niet of dit nog zo gemakkelijk zal zijn.

Hoe je dit het best aanpakt? Ik weet niet of mijn manier de juiste is aangezien er verschillende mogelijkheden zijn. Zelf zou ik het als volgt doen:
Je zoekt een terrein dat voor alle konijnen neutraal is, vervolgens plaats je daar eerst het nieuwe konijntje. Na enkele minuten plaats je 1 van de 2 rammen erbij en je kijkt even toe of het goed gaat. Indien alles goed gat kan je de 2de ram er bij plaatsen. Als ook dit goed gaat kan je best even toekijken hoe ze op elkaar reageren. Als blijkt dat alles goed gaat kan je ze samen in een hok plaatsen. Ook hier is het zeer belangrijk om neutraal terrein te hebben. Een hok kan je neutraal maken door alles er uit te halen en het vervolgens te benevelen met een mengeling van water en azijn, op die manier zal het hok meer naar azijn dan konijn ruiken. Zodra de geur wat weggetrokken is kan je de konijnen er in plaatsen (best ook nog eerst bodembedekking voorzien). Als alles goed gaat kan je ze nu samen laten en toekijken. Als het niet goed gaat kan je ze beter meteen weer uit elkaar halen en later nog eens proberen, alles hangt af van de reactie van je 2 rammen.

Indien het niet goed gaat en je het konijn weer weghaalt is een gevecht tussen de 2 rammen niet uitgesloten. Deze zullen dan opnieuw de rangorde willen bepalen. Zolang het er niet heftig aan toe gaat mag je ze rustig laten doen.

Tot slot: er zijn verschillende manieren om een koppeling uit te voeren, maar geen enkele geeft 100% garantie. Zelf zou ik wachten tot ik zeker ben dat het konijn sterk genoeg is om zich te kunnen verdedigen.
Ik zou het niet eens proberen omdat de kans gewoon hartstikke groot is dat de rammen gaan vechten zodra er een 3e bijkomt. Samen in een hok zou ik al hélemaal nooit doen. Stelletjes en koppeltjes moeten ALTIJD ruimte hebben om van elkaar weg te kunnen. Dit kan niet of nauwelijks in een hok.

Als je per se wil koppelen dan kun je beter 2 voedsters erbij zetten, maar dan nog is het maar de vraag of dat goed gaat.

Groetjes Hilde
Er zit dus ook een ren bij waar ze weg kunnen lopen en schuilen.. we willen wel eerst rustig aan kijken hoe die andere 2 reageren, we hebben de 'baas' van die 2 al een keer in het hok van Dibbes (de kleine) gezet, en Dibbes in de ren, zodat hij de geur kon opnemen enzo, en we hebben Dibbes  ook een keer in een (katten ) reismand gezet waarmee ze altijd naar de dierenarts en ergens anders naartoe gaan als ze verhuisd moeten worden, en toen in de ren gezet in die kooi, zodat die andere 2 dr konden zien en ruiken maar verder niets konden doen, en dat ging eigenlijk vrij rustig enzo  :P Dibbes was alleen maar nieuwsgierig, en die andere 2 gingen alleen kijken en ruiken, maar na 5 minuten vonden ze het al saai en gingen gewoon in de andere kant van de ren liggen :P.
We gaan een keer  proberen Dibbes op een onbekende ruimte in een hele grote kooi te zetten, en dan een stuk van de kamer eromheen af te zetten met gaas zodat die andere 2 alleen kunnen zien en ruiken, en ook de ruimte hebben.
Of we zetten er dan eerst 1 mannetje in dat afgezette stuk, dan kan die niets naar de andere doen  :wink:

We gaan het in ieder geval heel rustig aan proberen, alleen als we erbij zijn, dus snachts of als we niet thuis zijn zit Dibbes gewoon in zn eigen hok, en dan zien we wel als het echt niet gaat, dan halen we ze meteen uit elkaar en wachten misschien tot Dibbes wat ouder is, of we halen er nog een vrouwtje bij :)
[quote author=Lynniej link=topic=2223.msg13105#msg13105 date=1185695624]
zodat die andere 2 dr konden zien en ruiken maar verder niets konden doen, en dat ging eigenlijk vrij rustig enzo
[/quote]

Het is zeer normaal dat konijnen rustig aan doen als ze niet bij elkaar zitten. Zelf zou je gaan denken van: kijk eens hoe lief, ze zullen blij zijn als ze bij elkaar zitten, ... maar het tegendeel is echter waar. Ieder konijn heeft een eigen karakter maar ik ben er zeker van dat als je van bovenstaande uit gaat (dat het wel vanzelf zal lukken...) dat je er dan toch vrij ver naast zit. De kans is zeer groot dat de oude achter de nieuwe gaat lopen tot hij hem te pakken heeft.

In dit geval spreek ik uit eigen ervaring. Ik heb al regelmatig konijnen gekoppeld, telkens met succes, en ben van mening dat ik toch wel weet hoe een koppeling gaat. Hieruit heb ik geleerd dat het belangrijk is dat de konijnen volwassen zijn en groot genoeg om zich te verdedigen. Ik heb maar zelden een koppeling met succes voltooid zonder dat ze de eerste 10-20 minuten achter elkaar liggen lopen. Dit is de normale gang van zaken, maar wees er je bewust van dat dit voor een klein konijn zeer veel risico inhoud.

Op zich zou ik denken dat de koppeling wel zou lukken indien de 2 oudere van het vrouwelijke geslacht waren. Een nog ideaalere situatie zou zijn dat je maar 1 in plaats van 2 oudere hebt.

Ik las dat je het rustig aan wilde proberen en dat is heel goed, ik wens je veel succes toe maar raad je aan om op je hoede te zijn, je nieuwe konijntje is nog zeer zwak. Zelf zou ik de koppeling nog enkele maanden uitstellen tot ik zeker zou zijn dat het konijntje groot genoeg is.
We hebben ze nu 2 keer bij elkaar gezet, in een groot stuk afgezet tuin, en het gaat echt super !  :D Het verbaast me nogsteeds :P
Dibbes is heel nieuwsgierig en zoekt die 2 steeds op, en Whoopie en Tijger renden soms een beetje achter Dibbes aan, maar Dibbes is 2 keer zo snel, dus die 2 gaven het snel op, en na een tijdje lagen ze met zn 3-en naast elkaar buiten,en zat Whoopie dibbes te likken enzo  :P 8)
Tijger accepteerde Dibbes al meteen, die 2 gingen ook steeds aan elkaar ruiken en verder niets.
Nu zitten ze even met zn 3-en in het hok (Ze kunnen zich verstoppen door in het nachthok te zitten, naar de ren te vluchten, of naar het boven hok te vluchten, dus ze hebben de ruimte :) )
Dibbes lag net zowat op Whoopie te slapen :P terwijl Whoopie juist de baas was van de 2. Die is nu dus ook al geaccepteerd. Ze hebben geen een keer gevochten, niet gegromd en niet gebeten naar elkaar.

Als we 2 weken op vakantie gaan zetten we ze wel nog even apart, omdat we dan niet weten of het wel goed gaat en we er dan niet zijn.
Leuk om te horen dat het goed gaat, je hebt echt super konijnen, dit moet ik met mijn konijnen niet proberen.
Ja inderdaad :P
Wij hoorden ook overal dat het meestal niet goed gaat , maar nu zijn Whoopie en Dibbes zelfs beste vrienden en zitten bijna altijd bij elkaar :P en ze slapen ook bij elkaar enzo :)

Dus wij waren ook behoorlijk verbaasd dat dit zo goed ging :D